Imprimeix

La fundació del Club Esquí Berguedà va molt lligada a la pràctica de l’excursionisme i de l’esquí a les muntanyes de la nostra comarca, per part d'alguns membres del Centre Excursionista de Catalunya a principis del segle XX.

La primera referència a aquest Club la trobem en una excursió a la Serra del Cadí durant la Pasqua de 1928. L’entitat va néixer en aquell temps com a Centre Excursionista de Berga, nom que conservaria fins que va arribar la Guerra Civil de 1936-39. Un copa represes les activitats després del conflicte i per raons polítiques, el nom es va haver de canviar, passant a ser el Club Esquí Berguedà (amb les mateixes sigles que el nom antic).

En aquella època, la jornada d’esquí començava a les 5 de la matinada amb una missa i el posterior desplaçament fins als Rasos de Peguera. El recorregut es va haver de fer durant molts anys a peu, unes 3 hores de camí, per poder gaudir d’unes pistes meravelloses i verges. Els primers esquiadors del Club es fabricaven ells mateixos els esquís.

Des de primers dels anys 40 fins ben entrats els 60, les pistes dels Rasos de Peguera eren el lloc de trobada de la joventut del CEB, on cada diumenge d’hivern s’hi reunien gran quantitat d’esquiadors. La construcció d’una carretera que comuniques Berga amb els Rasos de Peguera es va allargar molt en el temps. Per això, durant aquells hiverns el Club llogava algun camió que portava a la gent fins a Castellar del Riu, des d’on calia continuar a peu. No és fins a l´any 1973 que la carretera arriba, i s’asfalta fins a dalt a La Creu.

Algunes dates de referència :

Durant molt temps, el Club Esquí Berguedà va ser el punt de trobada on la gent es reunia per desenvolupar tant les seves aficions esportives com culturals, convertint-se així en bressol de gran quantitat d´entitats berguedanes que després continuarien el seu propi camí, ja per separat.

Però el Club no va ser, ni és, tan sols esquí. Aquest sempre ha estat obert a tota mena de seccions i activitats, algunes de les quals han arribat a tenir, en certes èpoques, quasi més rellevància que l´esquí. La secció d´Alpí, la de Fons, la de Muntanya, la de Fotografia, la de Motociclisme, la de Bicicletes, la de Submarinisme, la d’Orientació, la de Teatre, entre d’altres, són algunes de les seccions que formen o han format part  d’aquest Club.

L´any 2003 el Club Esquí Berguedà va celebrar el seu 75è aniversari, convertint-se en un dels més antics de la comarca encara actius.

Això ha estat, i continuarà sent possible, gràcies a l´esforç i al suport de tots vosaltres, socis i col·laboradors.